Van eind februari 2017 tot half maart 2018 heeft de gemeente Heerenveen samen met inwoners van de wijk De Greiden een lokaal democratisch experiment uitgevoerd waarbij het bedoeling was om inwoners door middel van loting te betrekken bij gemeentelijke besluitvorming omtrent het opknappen van speelruimten in de wijk De Greiden.

Hierbij zijn er door middel van loting 25 inwoners uit een groep van zo’n 7.500 inwoners gekozen. Tijdens dit proces hebben de gelote inwoners in iets langer dan een jaar tijd een plan gemaakt voor de wijk op het gebied van veiligheids-, speel-, groen- en sociaal beleid. Om te komen tot besluitvorming hebben de 25 inwoners (tijdens het proces aangeduid als ‘het Forum’ of ‘de forumleden’) informatie verzameld bij onder andere inwoners van de wijk, externe experts en ambtenaren van de gemeente Heerenveen.

Aan het begin van het traject kregen de 25 gelote inwoners een tablet, een introductie in een besluitvormingsmodel en een boek getiteld ‘Tegen verkiezingen’ geschreven door D. Rebrouck (dit boek diende bij de wijkmanager van De Greiden als inspiratie voor het democratische experiment).

Uiteindelijk hebben de forumleden in maart 2018 een presentatie gegeven aan de gemeenteraad. Inmiddels is er een vervolg op dit democratische experiment gekomen getiteld Bewonersforum Buitengewoon De Greiden waarin vijf actieve leden en zes passieve leden deelnemen. Dit Bewonersforum zal binnenkort een stichting oprichten.

Voor meer informatie, zie het evaluatierapport en aanvullende informatie op de volgende websites:

https://www.maakhet.nl/groep/buitengewoon-de-greiden/dialoog/evaluatie-rapport-buitengewoon-de-greiden/

https://democratie0513.nl/monitoren-democratisering/de-greiden