De Friese burgertop was een vervolg op de in 2016 georganiseerde Friese Dorpentop. Voor de Friese Burgertop waren meer dan 100 aanmeldingen ontvangen. Uit deze groep zijn uiteindelijk 43 inwoners geloot die de provincie Fryslân in diversiteit vertegenwoordigden (man/vrouw/leeftijd/etc.).
Het thema bij de Friese Burgertop was ‘goede dingen makkelijk maken voor een bloeiend Friesland’. Het doel van deze Friese Burgertop was om te komen tot een aantal adviezen voor de Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân. Vanuit de provincie Fryslân was €50.000,- budget beschikbaar gesteld voor het participatieproces, hiervan kregen de participanten €20,- per dag plus een reiskostenvergoeding. In totaal kwamen de participanten drie weekenden bij elkaar.
De organisatoren van de Friese Burgertop werkten bij de voorbereiding en uitvoering van het proces samen met een Werkgroep Bestuurlijke Vernieuwing van de provincie Fryslân. Verder was er aan het Fries Sociaal Planbureau van tevoren een advies gevraagd over de bevolkingssamenstelling per regio in de provincie Fryslân (Noordoost-, Zuidoost-, Zuidwest- en Noordwest-Fryslân). Ook was er een expert uitgenodigd van de Noordelijke Rekenkamer om antwoorden te geven op vragen van de participanten. Hiernaast was er een expert uitgenodigd die met behulp van een uniek analysemodel (‘serious games’) het proces en de participanten kon analyseren.
Uiteindelijk zijn de uitkomsten van de Friese Burgertop – door vertragingen in relatie tot het COVID-19 virus – in 2021 gepresenteerd aan twee statenleden en een gedeputeerde van de provincie Fryslân. Volgens de gedeputeerde waren de meeste zaken die waren aangekaart door de burgertop al in behandeling of al uitgevoerd door de provincie Fryslân.
Voor meer informatie, zie onderstaande artikelen:
https://www.doarpswurk.frl/werkgebieden/inwonerinitiatieven/friese-burgertop/
https://www.rtvnof.nl/friese-burgertop-presenteert-eerste-uitkomsten/